Despre situatia abandonului scolar in Romania

Conform statisticilor Eurostat, procentul de abandon scolar in Romania este de 18,3%,dar mai ingrijorator este procentul elevilor din mediul rural. 26% din elevii de gimnaziu, din mediul rural, parasesc scoala fara sa faca pasul catre urmatoarea etapa, liceul. Acest lucru se intampla in principal din cauza lipsei posibilitatilor financiare pentru asigurarea transportului, a cazarii, pentru achizitionarea materialelor didactice si a altor nevoi esentiale pentru  continuarea studiilor.

In Romania exista o multitudine de factori care determină un copil sa nu mai meargă la scoală.

Dificultăţi materiale. Familiile numeroase, dezorganizate, lipsite de resurse, au probleme în a asigura îmbrăcăminte adecvată tuturor copiilor, resimt uneori nevoia de forţă de muncă pe câmp, în gospodărie (îngrijirea altor copii, mai mici) sau ca zilier.

Modelul educaţional oferit de familie. Cel mai adesea, elevii care ajung să renunţe la educaţie provin din familii în care părinţii nu au mai mult de 8 clase. Există însă şi excepţii. Familiile unde există fraţi mai mari ce au renunţat timpuriu la educaţie tind să reproducă modelul şi în ceea ce priveşte fraţii mai mici.

Intrarea pe piaţa muncii. Fie că este vorba de lucrul ca zilier, de activităţi regulate ca barman, de prostituţie sau cerşetorie, prezenţa pe durata semestrelor şcolare în astfel de activităţi aducătoare de venit constituie elemente de risc ce se soldează aproape mereu cu renunţarea prematură la educaţie.

Etnia. Cel mai frecvent, elevii care abandonează studiile sunt romi. Exceptând însă acele comunităţi unde mariajul timpuriu sau furtul de fete se constituie ca normă, renunţarea la educaţie nu pare a fi determinată de caracteristici etnice, cat mai ales de lipsa de resurse materiale.

Cele de mai sus sunt doar o parte din factorii ce incurajeaza abandonul scolar.

Proiectul “Ani de liceu”

Prin proiectul Ani de liceu, sustinem copiii fara posibilitati financiare atat din mediul rural, cat si din cel urban,ca sa isi continue studiile la liceu.

Beneficiarii acestui proiect sunt absolventi de gimnaziu,cu rezultate scolare medii si bune, care au luat examenul de capacitate si sunt motivati sa isi continue studiile, dar nu au parte de sustinere financiara. Sustine si elevii care si-au continuat studiile, dar care risca sa abandoneze pe parcursul liceului din cauza problemelor financiare.

Participantii la proiect sunt alesi in functie de:

-       Istoricul performantelor scolare

-       Angajamentul scris al parintilor de a-si incuraja si sprijini copiii sa isi continue studiile

-       Motivatia elevilor de a-si continua studiile

-       Evaluarea sociala a familiei

Proiectul ofera elevilor, in functie de fiecare caz in parte, o serie de beneficii pentru o buna si normala evolutie:

-       Masa şi cazare (internat, familii gazda)

-       Transport zilnic sau sapamanal

-       Rechizite si manuale

-       Pregatiri la anumite materii

-       Sprijin pentru a putea participa la concursurile scolare

-       Sprijin financiar pentru activitatile de tip Scoala altfel

-       Echipamente si alte materiale informative ce pot sprijini copiii cu inclinatii deosebite

-       Imbracaminte si incaltaminte

-       Activitati de dezvoltare personala: excursii, vizite la muzee, teatru sau cinema)

Ce obiective avem pentru acest proiect?

Princpalul obiectiv este sa descoperim si sa ajutam cat mai multi elevi cu rezultate foarte bune la invatamant si cu dorinta puternica de continuare a studiilor, dar care se afla in imposibilitate financiara. Ne propunem sa-i sustinem pe intregul parcurs al studiilor, pana la absolvirea liceului.

Obiectivul final al acestui proiect este de a duce acesti copii pana pe bancile facultatilor!

Cum ajutam?

Pentru a evita riscul ca beneficiarii sa foloseasca banii in alte scopuri decat cele pentru care au fost destinati sau sa fie deposedati de terte persoane, beneficiile vor fi oferite sub forma de bunuri sau servicii achitate de Asociatia Fabrica de Fapte Bune.

Bugetul necesar pentru sustinerea unui copil este de 48.000 de lei, din care 85% va fi directionat catre costurile pachetului de beneficii iar 15% catre cheltuielile administrative si de promovare a acestui program.

Avem nevoie de sprijinul tau pentru a reusi. Doneaza orice suma pentru a ajuta copiii sa continue scoala.
• 50 RON acopera un abonament lunar de transport pentru un copil
• 200RON acopera costurile pentru 5 zile pe saptamana, timp de o luna, pentru un elev
• 150 RON acopera cazarea unui elev o luna
• 150 RON acopera rechizitele unui elev
• 75 RON acopera chetuieli pentru diferite activitati de socializare si comunicare, cheltuieli pentru situatii neprevazute, cheltuieli administrative si de promovare a proiectului.

*Costurile de mai sus sunt estimative. In caz de sumele alocate fiecarui copil, lunar, sunt mai mici de cat cele estimate, diferenta se raporteaza si poate sa acopere o alta nevoie sau cheltuiala neprevazuta a beneficiarului.

Acceseaza link-ul de mai jos si doneaza acum!
https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Ani-de-liceu